Butelka na koktajl lub smoothie - idealna do pracy i na przyjęcie – zobacz nasze przepisy na smoothie i koktajle
Moda na kolorowe smoothie przywędrowała do nas z USA. Przygotowane ze świeżych owoców i warzyw, zastępują nam śniadania, lunch do pracy, napoje po treningu i przekąski. Są zdrowe i smaczne. Podane w stylowych butelkach pysznie smakują, doskonale się prezentują i można je zabrać do pracy czy szkoły. Szczelnie zamknięte butelki wydłużają świeżość koktajlu i ułatwiają transport.
Przepisy na pyszne smoothie w butelce
Pyszne smoothie, które można zabrać z sobą w butelce do pracy to świetny pomysł na zdrowy i pożywny lunch. Można przygotować go na bazie wody, mleka lub jogurtu z dodatkiem świeżych warzyw i owoców, płatków owsianych, czekolady, masła czekoladowego, miodu. Gęsta konsystencja i duża zawartość błonnika oraz witamin sprawiają, że jest to nie tylko smaczny, ale też pełnowartościowy posiłek. To doskonały sposób na wprowadzenie do diety nielubianych warzyw – przewaga owoców w aksamitnym napoju zniweluje ich smak. Koktajl, zabrany do pracy w eleganckiej butelce Quattro, zachowa świeżość i zaspokoi głód w czasie przerwy śniadaniowej. Szklana butelka na smoothie o pojemności 400 ml to naczynie stylowe i praktyczne. Stylizowane na butelkę stanowi idealne rozwiązanie dla osób ceniących design i modę. Dzięki nakrętce zawartość jest bezpieczna w czasie podróży. Butelkę można myć w zmywarce, więc łatwo utrzymać ją w czystości. Do przygotowania smoothie można użyć różnego rodzaju warzyw i owoców. Najlepiej wybierać sezonowe, a ich kompozycję zmieniać każdego dnia. Mogą być słodkie, kwaśne, orzeźwiające – wystarczy zblendować wszystkie składniki wraz z dodatkami.
Zielone smoothie, czyli koktajl ze szpinakiem lub jarmużem
Wiele osób nie przepada za szpinakiem i jarmużem. Tymczasem są to bardzo wartościowe warzywa. Przygotowanie ze szpinaku i jarmużu smoothie, które ma działanie odmładzające i dodające witalności, jest bardzo proste.
Wystarczy wziąć po garści obu tych warzyw, dodać do tego 2 garści sałaty roszponki, 3 kiwi, 2 banany i kawałek awokado. Wkładamy to wszystko do blendera kielichowego, dolewamy szklankę wody, mleka kokosowego lub migdałowego, wsypujemy łyżkę sezamu. Możemy dodać daktyle. Blendujemy aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Bierzemy butelki na smoothie, przelewami i schładzamy w lodówce.
Z jarmużem doskonale komponują się banany, pomarańcze, ananas, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Możemy przygotowywać różne warianty koktajlu z dodatkiem mleka owocowego, uzupełniając go ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić smoothie warzywne?
Przyrządzając smoothie warzywne, warto eksperymentować i tworzyć nowe smaki. Można użyć do nich wszystkich warzyw liściowych. Aby zneutralizować goryczkę i uniknąć smaku trawy, konieczny jest dodatek owoców – najlepiej, by były one mięsiste i słodkie. Sprawdzą się banany, jabłka, gruszki, czereśnie, jagody, awokado, mango czy nektarynki. Dzięki nim napój będzie słodki i smaczny, a równocześnie pełen witamin. Do koktajli warzywnych odpowiednie są ogórki, surowe brokuły, seler naciowy i pomidory. Można dodać do nich sok z cytryny, który poprawia wchłanianie żelaza. Płatki owsiane dostarczą węglowodanów i energii. Siemię lniane to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedna łyżeczka będzie niewyczuwalna w smaku, a stanowi bardzo zdrowe uzupełnienie. W zależności od konsystencji niezbędnym dodatkiem może być woda lub mleko – najlepiej wybrać sojowe lub z orzechów. W sezonie letnim można zamrozić banany, które po zmiksowaniu dodadzą napojowi puszystości – smoothie będzie więc kremowe i orzeźwiające. Butelka na koktajl z taką zawartością z pewnością będzie wyglądała apetycznie.
Koktajl z mango i banana
Koktajl z mango i banana to świetny pomysł na deser lub lekkie śniadanie.
Dwa banany i jedno mango obieramy ze skórki. Dodajemy kubek jogurtu i miksujemy z dodatkiem wody mineralnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać sok z cytryny. Przelewamy do butelki na koktajle i schładzamy.
To bardzo smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser. Jest także bardzo zdrowy i sycący, chociaż zawiera niewiele kalorii. Owoce do niego wybrane muszą być dojrzałe. Jeżeli podajemy go na deser, odpowiednia będzie butelka na koktajle Quattro o pojemności 200 ml. To oryginalny model o wszechstronnym zastosowaniu. Koktajl w nim podany zrobi wrażenie na gościach, gdyż naczynie stylizowane na butelkę jest bardzo nowatorskie. Można uzupełnić je słomką. Dla dzieci sprawdzi się butelka do koktajli 100 ml.
Jak elegancko podać i udekorować smoothie w butelce?
Szklane butelki do soków Quattro są doskonałe do serwowania smoothie. Nowoczesne i eleganckie naczynia, stylizowane na tradycyjne butelki, pięknie prezentują zawartość i są niezwykle praktyczne. Firma Bormioli Rocco ma w ofercie butelkę na koktajle o pojemności 1l, która będzie idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy podać większą ilość koktajlu w jednym naczyniu. Na przyjęcie gości możemy serwować smoothie w małych naczyniach, o pojemności 200 lub 100 ml. Butelka na koktajle ma odpowiednio szeroką szyjkę, by można włożyć do niej drobne owoce, jak np. maliny i jagody, listki mięty, plasterek limonki. Można wrzucić do niej kostki lodu. Dekoracja smoothie pozwala na kreatywność i dowolność.
Koktajle w butelkach ze zmiksowanych owoców i warzyw to prosty sposób na zdrowy styl życia. Mogą być zarówno posiłkiem, jak i eleganckim deserem serwowanym na przyjęciu. Są łatwe w przygotowaniu, a stylowe butelki na koktajle dodadzą im elegancji.
Verro-Glass ©