Domowe lody bez maszynki – sprawdzone przepisy
Maszynka do lodów z pewnością ułatwia wykonanie deserów lodowych, nie jest jednak niezbędna. Lody można wykonać samemu, bez pomocy specjalnego urządzenia. Odpowiednio dobrane składniki i dobra receptura pozwolą skomponować smaczny i orzeźwiający deser. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na domowe lody.
Jak zrobić domowe lody bez maszynki?
Zrobienie deserów lodowych bez użycia maszynki to nic trudnego. Do ich wykonania możemy wykorzystać blender, mikser lub po prostu zwykłą trzepaczkę kuchenną. Jak łatwo i szybko w warunkach domowych stworzyć pysze lody bez maszynki? Oto przepis:
Potrzebne składniki:
2 żółtka jajek,
300 ml śmietanki 30%,
½ szklanki cukru,
300 ml mleka,
100 g czekolady gorzkiej,
100 g czekolady mlecznej.
Sposób wykonania:Żółtka umieszczamy w misce razem z cukrem i ucieramy mikserem. Podczas ucierania dolewamy mleko – robimy to powoli i stopniowo. Tak samo postępujemy ze śmietanką. Wymieszane ze sobą składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy startą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszany, aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Pozyskaną masę studzimy i umieszczamy na kilka godzin w zamrażalniku. Po zamrożeniu lody czekoladowe są gotowe do spożycia.
Wysyłka 24h
Pakowane w pudełkach po 12 szt. Pucharki do lodów i deserów |
Szybkie lody domowe – smak truskawki
Potrzebne składniki:
150 g mrożonych owoców, np. truskawek,
300 ml gęstej słodkiej śmietanki 36%,
100 g cukru pudru.
Pamiętajmy, że proporcje składników możemy zmieniać, w zależności od tego, czy chcemy, by lody były bardziej owocowe, bardziej słodkie, czy też chcemy, by przeważał w nich smak śmietankowy.Sposób wykonania:
Najpierw wsypujemy do garnka mrożone owoce, następnie zalewamy je gęstą, dobrze schłodzoną śmietanką i zasypujemy cukrem pudrem. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia i umieszczamy w zamrażalniku. Po około 30 minutach lody truskawkowe są gotowe do spożycia.
Domowe lody bez jajek o smaku mango
Potrzebne składniki:
1 mango,
250 ml śmietany 30-36%,
125 ml zagęszczonego mleka słodzonego.Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności obieramy owoc ze skóry i odrywamy miąższ od pestki. Następnie kroimy mango w kostkę i umieszczamy w garnku na gazie. Całość gotujemy do momentu pozbycia się soku. Następnie odstawiamy masę do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany na sztywno, do której wlewamy mleko – składniki łączymy ze sobą powoli i stopniowo. Możemy wykorzystać do tego mikser. Po połączeniu mleka i śmietanki dodajemy wystygnięte mango. Następnie wszystkie składniki dokładanie mieszamy na jednolitą masę. Całość wkładamy do zamrażalnika na około 8 godzin.
Domowe lody na patyku – śmietankowe
Potrzebne składniki:
½ litra śmietanki 36%,
½ szklanki cukru,
1 serek mascarpone.
Sposób wykonania:Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Następnie dodajemy cukier. Całość mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Na samym końcu wrzucamy serek i ponownie miksujemy całość. Po uzyskaniu jednolitej masy możemy napełnić nią pojemniki na lody na patyku. Pojemniki umieszczamy w zamrażalniku i mrozimy około 4 godzin.
Wysyłka 24h
Pakowane w pudełkach po 12 szt. |
Domowe lody jogurtowe
Potrzebne składniki:
400 ml jogurtu naturalnego,
500 ml skondensowanego mleka słodkiego,
150 g jagód.
Sposób wykonania:Przyrządzenie lodów jogurtowych jest bardzo proste. Podobnie jak w przypadku pozostałych receptur. W pierwszej kolejności miksujemy owoce za pomocą blendera, a następnie dodajemy do nich jogurt i skondensowane mleko. Połączone składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlewamy do naczynia i umieszczamy w zamrażalniku. Po około 3 godzinach lody są gotowe.
Lody domowe fit – bananowo-truskawkowe
Potrzebne składniki:
½ szklanki mleka,
2 banany,
300 g truskawek.Sposób wykonania:
Mleko dobrze chłodzimy, a owoce kroimy w kostkę i zamrażamy. Po zamrożeniu banany wraz z truskawkami przekładamy do naczynia i zalewamy mlekiem. Całość dobrze blendujemy. Otrzymaną konsystencję umieszczamy w zamrażalniku na około 30 min. Po tak krótkim czasie lody w wersji fit są już gotowe.
Domowe lody z mleka
Potrzebne składniki:
1 litr mleka 3,2%,
100 g prawdziwego masła,
5 żółtek jajek,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
400 g cukru.Sposób wykonania:
Mleko umieszczamy w garnku (950 ml) i rozpuszczamy w nim masło – doprowadzamy całość do wrzenia. W osobnym naczyniu umieszczamy żółtka, skrobię ziemniaczaną i cukier. Składniki miksujemy przy użyciu miksera i wlewamy pozostałe 50 ml mleka. Następnie mieszamy całość raz jeszcze, aż uzyskamy konsystencję płynnej śmietany. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy – stopniowo, małym strumieniem – płynną masę do powoli gotującego się mleka z masłem. Podczas wlewania wszystkie składniki nieustannie mieszamy. Gdy mleko ponownie się zagotuje, odstawiamy garnek na bok, najlepiej do naczynia z zimną wodą. Mieszamy od czasu do czasu do momentu całkowitego wystudzenia. Schłodzoną konsystencję przelewamy do pucharków i umieszczamy w zamrażalniku.
Lody domowe z mleka skondensowanego z dodatkiem bananów
Potrzebne składniki:
3 banany,
500 ml śmietany (najlepiej 36%),
250 ml skondensowanego mleka słodzonego.Sposób wykonania:
Obrane ze skóry banany wrzucamy do garnka i blendujemy je na jednolitą, gęstą masę. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną wcześniej śmietankę. Do tak przygotowanej masy śmietanowej wlewamy skondensowane mleko, powoli i stopniowo, jednocześnie mieszając całość mikserem na wolnych obrotach. Następnie wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszając. Przygotowaną konsystencję wkładamy do pojemnika na lody i umieszczamy w zamrażalniku. Po około 6 godzinach mamy gotowe lody z mleka skondensowanego.
Wysyłka 24h
Pakowane po 1 szt.. Pucharki ceramiczne na lody dla dzieci |
Domowe lody dla dzieci – pełne witamin
Potrzebne składniki:
maliny,
porzeczki,
kiwi – pokrojone w kostkę,
truskawki – pokrojone w kostkę,
sok jabłkowy.Sposób wykonania:
Przepis ten jest jednym z najprostszych. Wszystkie owoce wkładamy do jednego naczynia i delikatnie mieszamy ze sobą. Następnie przekładamy do pojemników na lody i zalewamy sokiem jabłkowym. Pojemniki odkładamy do zamrożenia.
Nie jest więc trudno przyrządzić lody domowe – przepisy, które przedstawiliśmy, pozwolą w szybki i łatwy sposób przygotować deser lodowy bez maszynki.
Verro-Glass ©