Gotowe karty menu deserów lodowych dla kawiarni, restauracji i lodziarni

karty deserów skrzydełkowe

Rodzaje kart menu

Wyboru karty menu do kawiarni, restauracji lub lodziarni nie należy dokonywać pod wpływem chwili. Najpierw warto poznać dostępne możliwości, by podjąć najlepszą decyzję. Bardzo popularnym rozwiązaniem są karty menu składane skrzydełkowe. Podstawowa wersja to karta deserowa 3- skrzydełkowa, ale przy szerszej ofercie można wybrać wariant cztero- albo pięcioskrzydełkowy.


Inna możliwość to karta deserów do samodzielnego skomponowania. Decydując się na tę opcję, możemy dobrać okładkę oraz karty deserów – do wyboru są karty menu jasne i czarne. Zarówno okładki, jak i karty dostępne są w wielu wariantach. Tak duża różnorodność pozwoli nam stworzyć menu, które idealnie pasuje do oferty lokalu.

okładka do karty menu nr 2

wkładka do karty menu - jasna

wkładka do karty menu - jasna nr 28

Jak powinna wyglądać karta menu?

Karta menu deserów powinna być estetyczna, przejrzysta i dopasowana do charakteru kawiarni, restauracji czy lodziarni. Ważny jest także materiał wykonania karty – dużą wytrzymałością cechuje się m.in. gruby papier kredowy. Warto skusić się na wariant, gdzie menu jest pokrywane folią. Sprawia to, że karta nie tylko efektownie się prezentuje, ale też jest dodatkowo zabezpieczona przed zniszczeniem.


To jednak tylko ogólne wytyczne, jakie powinniśmy przyjąć podczas dobierania lub projektowania karty menu deserów lodowych. Dokładnie trzeba przemyśleć również to, jak karta będzie prezentować się w środku.


Komponując menu, należy:
dobrać odpowiednią długość karty;
wybrać okładkę;
wybrać kolor i czcionkę;
dokładnie opisać oferowane desery
zadbać o poprawność językową

wkładka do karty menu - ciemna

wkładka do karty menu - ciemna nr 18




Tworzenie karty menu dla kawiarni i lodziarni – jakie są podstawowe zasady projektowania karty menu deserów?

Na początku przyjrzymy się pierwszej z wymienionych kwestii, czyli długości karty. W tym kontekście poradniki nie pozostawiają wątpliwości – zdecydowana większość z nich zaleca, by menu było krótkie. Dzięki temu, oferując starannie dobrane desery, będące specjalnością danego lokalu, pomożemy klientom w dokonaniu wyboru.

Drugi aspekt to okładka karty, której wygląd nierzadko wpływa na pierwsze wrażenie, jakie kawiarnia, restauracja czy lodziarnia wywiera na gościach. Jak już zostało wspomniane, okładka musi być wykonana z materiałów, które zapewnią jej wytrzymałość i estetyczny wygląd, a nam – ułatwią utrzymanie jej w czystości.

okładka do karty menu nr 7

okładka do karty menu nr 7

Trzecia kwestia to czcionka, jaką zastosujemy w menu, oraz jej wielkość i kolor. Tutaj zasada jest prosta – musi być ona czytelna. Najlepiej zdecydować się na jedną ze standardowych czcionek, z odczytaniem których nie będą mieli problemu klienci w żadnym wieku. Litery i cyfry muszą mieć także odpowiednią wielkość, a ich odcień powinien odróżniać się na kolorze tła – najczęściej niezawodne okazują się klasyczne biel i czerń.

Czwarty aspekt to prezentacja oferowanych w kawiarni, restauracji i lodziarni deserów – ważny jest przede wszystkim ich dokładny opis. W niektórych przypadkach można pokusić się o zastosowanie regionalnego czy artystycznego słownictwa, lecz należy ograniczyć je wyłącznie do nazywania poszczególnych pozycji w menu. Pod nazwą każdego deseru musi natomiast znaleźć się jego opis, w którym wyszczególnione zostaną wszystkie składniki.

Doskonałym uzupełnieniem opisu deserów będą ich fotografie. O ile w tradycyjnym menu restauracyjnym, które jest podzielone na sekcje i zawiera też przystawki, zupy i dania główne, zwykle nie ma na nie miejsca, w karcie deserów świetnie zdadzą one egzamin.

Ważne jest jednak, by były to wysokiej jakości zdjęcia, zrobione przez profesjonalnego fotografa. Takie właśnie proponujemy w Verro Glass – oferujemy zdjęcia deserów przygotowanych według przepisów klienta. Można je wykorzystać nie tylko podczas komponowania menu, ale i do dekoracji lokalu. Będą znakomicie prezentować się jako fototapeta czy wydrukowane i wstawione w antyramę. Przydadzą się one również przy tworzeniu materiałów reklamowych, w tym ulotek czy stojaków.

Ostatnim, ale nie mniej istotnym aspektem jest poprawność językowa. W karcie menu deserów lodowych, jak zresztą w żadnej innej, nie ma miejsca na błędy stylistyczne, ortograficzne czy interpunkcyjne. Ostrożność należy zachować zwłaszcza podczas używania oryginalnego nazewnictwa dań, pochodzącego z innych języków – w tym przypadku nazwę najlepiej zweryfikować nawet w kilku źródłach. Dla zwiększenia komfortu klientów, wszystkie pozycje w menu należy także uporządkować w kolejności od najtańszej do najdroższej.

wkładka do karty menu - desery dla dzieci

wkładka do karty menu ciemna - desery dla dzieci

Karty menu deserów dla dzieci

Jeśli chcemy dać gościom sygnał, że w naszej restauracji, kawiarni czy lodziarni rodziny są mile widziane, warto przygotować odrębne desery dla dzieci. Menu w takim przypadku może być osobne, pozycje stworzone z myślą o najmłodszych mogą zostać zaprezentowane w odrębnej sekcji lub dołączone do głównej karty w formie wkładki.


wkładka do karty menu - desery dla dzieci

wkładka do karty menu jasna - desery dla dzieci



Przykładowe menu deserów dla kawiarni i restauracji

W ofercie Verro Glass znaleźć można gotowe wzory kart menu kawiarni i restauracji, które w estetyczny, przejrzysty, a zarazem przystępny sposób pozwalają zaprezentować desery proponowane w danym lokalu.

Można zdecydować się m.in. na karty skrzydełkowe w jasnej lub ciemnej szacie graficznej, idealne dla osób chcących przedstawić ofertę w prostej formie. Inny wariant to menu kawiarni lub restauracji do samodzielnego skomponowania. Do wyboru jest łącznie ponad 120 kart, co pozwala na stworzenie menu spójnego z wizerunkiem i charakterem lokalu.

Verro-Glass ©