4 przepisy na desery w szklanych słoiczkach deserowych

Desery serwowane w słoiczkach mogą być efektowną ozdobą stołu. Są praktyczne, gdyż dzięki nim łatwiej wyporcjować jedzenie, dostosowując ich liczbę do ilości osób. W małych słoiczkach można podać dowolny deser, dekorując go stosownie do okoliczności. To doskonały sposób również na to, by ulubiony smakołyk zabrać do pracy czy szkoły.


słoiczki na desery




Rodzaje szklanych słoiczków do deserów

Ponieważ miłośników podawania jedzenia w słoiczkach przybywa, oferta producentów wychodzi im naprzeciw. Dostępne są różne kształty i rozmiary. Najpopularniejsze jest szkło włoskiej marki Bormioli Rocco o oryginalnym wzornictwie. Jest uniwersalne i pozwala na serwowanie dowolnych dań. Wszystkie modele można myć w zmywarce, co jest dużym ułatwieniem. Szklane słoiczki do deserów to nowoczesność nawiązująca do tradycji kuchni domowych. Słoiki z serii Fido sprawdzą się nie tylko do deserów, ale także do przechowywania miodu i innych produktów. Naczynie stylizowane jest na słoik z zamknięciem na klips i może mieć pojemność 200, 350 lub 500 ml. Doskonale przyda się do deserów i potraw na wynos. Modele Quattro występują w rozmiarach: 150, 200, 250, 320, 415 ml. Mają lekko pękaty kształt stylizowany na klasyczny słoik. Dostępne są modele z uszkiem ułatwiającym trzymanie. Do słoiczków możliwe jest dokupienie zakrętek, co umożliwi zabieranie potrawy do pracy czy w plener. Łatwo podzielić deser na pożądaną liczbę porcji i przechowywać w lodówce. Wielkość słoiczka dobieramy do rodzaju deseru.

 

Przepisy na desery w słoiczkach

Słoiczki deserowe są idealne do twórczej aranżacji deserów. Pozwalają wykazać się kreatywnością. Przeźroczyste ścianki ukazują apetyczną zawartość, dlatego najpiękniej prezentują się w nich dania warstwowe, jak np. serniczki.

Serniczki:

Przygotowujemy masę serową i układamy ją naprzemiennie z warstwą biszkoptów i owoców. Do masy serowej na bazie twarożku dodajemy ulubione bakalie. Na warstwę owocową możemy wybrać owoce sezonowe. Całość dekorujemy.

Mus czekoladowy w słoiku:

150 gramów czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej, a gdy przestygnie, dodajemy do niej ubitą na sztywno 1 szklankę śmietany kremówki z pół szklanki cukru. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do słoika. Doskonale smakują ze słoiczka lody z bitą śmietaną, posypane bakaliami i polane sosami owocowymi.

Bardzo prostym deserem, mogącym zastąpić śniadanie są płatki kukurydziane z jogurtem naturalnym i bakaliami. Desery w słoiczkach mogą być dowolne. Nie potrzeba do ich przygotowania specjalnych umiejętności kulinarnych. Możemy w nich podać prawie każdy deser. Zależy to wyłącznie od naszej kreatywności i upodobań. Nawet zwykły budyń z owocami będzie smakował i prezentował się w słoiczku apetycznie.

 

mini słoiczki na desery


Mini desery w słoiczkach

Mini słoiczki są idealnym naczyniem do podania deseru dla dzieci. Efektownie wyglądająca potrawa zachęca do jedzenia i pobudza apetyt. To doskonały sposób na zdrowe przekąski dla maluchów. Małe słoiczki do deserów są stabilne, a porcja odpowiednia do wieku. To także sposób na zabranie niewielkiej porcji smakołyku na wynos. Twarożek z owocami, czy płatki z jogurtem naturalnym wyglądają w nich bardzo apetycznie. Prezentujące się jak małe dzieła sztuki potrawy, mogą zaskoczyć gości na przyjęciu. Efektownie podane małe porcje sprawdzają się w każdej sytuacji. Zarówno, na co dzień, do pracy i szkoły, jak też na eleganckie przyjęcia. Zaskoczą rodzinę i gości swoją elegancją, prostotą wykonania, apetycznym wyglądem. Przełamią nudną tradycję podawania deserów. Niewielkie porcje podane w sposób niezwykle estetyczny mogą być zwieńczeniem posiłku. Zamknięte można zabrać w podróż, czy na piknik. Zapewnią porcję smakołyku bez ryzyka zabrudzenia plecaka. Dziecko chętnie sięgnie po nie w szkole, rezygnując z pączka czy batoników.

 


Jak dekorować desery w słoiczkach?

Małe słoiczki na desery pozwalają na komponowanie bardzo efektownych wizualnie potraw. Najczęściej jest to deser warstwowy, który w przeźroczystym naczyniu, nawet bez dekoracji wygląda atrakcyjnie. Dlatego z ozdobami nie należy przesadzać. Wystarczą dwa lub trzy dodatki.

Warto wybrać tę samą gamę kolorystyczną, co warstwy deseru. Do lodów czekoladowo-waniliowych, możemy dodać posypkę czekoladową i dołożyć wafelek, wbijając go w masę lodową. Efektownie będzie wyglądała dekoracja ze świeżych, jadalnych listków. Pomiędzy warstwy deseru można włożyć owoce w kontrastowym kolorze, widoczne z zewnątrz, a także udekorować nimi całość. Różnego rodzaju posypki i polewy należy dobrać kolorystycznie, by stanowiły smakowity akcent. Desery w słoiczkach są bardzo atrakcyjne wizualnie, dlatego zdobienia powinny być minimalistyczne. Listki mięty, nasiona chia, orzechy, kandyzowane owoce, świeże owoce jagodowe, drobne ciasteczka, kawałki czekolady – to najczęściej wykorzystywane do dekoracji dodatki.

Szklane słoiczki deserowe pozwalają na zastąpienie śmieciowych przekąsek, apetycznie wyglądającymi deserami, pełnymi zdrowych produktów. Są odpowiednie, by zabrać je z sobą na piknik, w podróż, do pracy. Można zaskoczyć gości, podając nieszablonowy, smaczny deser w nowoczesnym naczyniu.

 

słoik na desery quattro

Verro-Glass ©