Niezbędne wyposażenie lodziarni – szkło gastronomiczne, karty deserów, miseczki i sztućce
Wyposażenie do gastronomi różni się od tego, które wykorzystujemy w domach. Cechą dobrych produktów jest nie tylko ich funkcjonalność, ale także estetyczny wygląd i wytrzymałość. W co powinien być wyposażony dobrze funkcjonujący lokal? Jakich elementów wyposażenia lodziarni nie może w niej zabraknąć?
Czym szkło gastronomiczne różni się od pozostałych produktów?
Podstawowym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego jest szkło. Jest ono inne od produktów wykorzystywanych w gospodarstwie domowym. I choć z pozoru wygląda tak samo, jak to, którego używamy w domach, to odznacza się większą wytrzymałością. Jest to jedna z zasadniczych różnic pomiędzy produktami. Częstotliwość użytkowania szkła w restauracji jest znacznie wyższa niż w domach, dlatego też musi być ono mniej podatne na stłuczenia.
Cechy szkła gastronomicznego
Profesjonalne szkło gastronomiczne projektowane jest z myślą o użytku w warunkach intensywnej eksploatacji. Jednym z przyczyn szybkiego zużywania się naczyń jest częste mycie w zmywarce. Dobre szklanki gastronomiczne tworzone są w taki sposób, by były mniej podatne na zarysowania i zniszczenia powodowane działaniem środków chemicznych. Cechą szkła gastronomicznego jest jego wzmocniona konstrukcja – producenci celowo pogrubiają te części szklanek, które narażone są na intensywny kontakt. Pogrubiane są na przykład krawędzie naczyń, dzięki czemu szklanki nie szczerbią się. Stopki kieliszków są także wzmacniane, żeby zapobiegać ich złamaniu. Profesjonalne szkło gastronomiczne cechuje bezpieczeństwo użytkowania – projektowane jest w taki sposób, by podczas stłuczenia kawałki szkła nie były zbyt duże i nie kaleczyły.
Niezbędne wyposażenie lodziarni – szklane i ceramiczne pucharki do lodów i deserów
Wytrzymałość szkła gastronomicznego to jedno. Inną kwestią, do której właściciele lokali gastronomicznych przykładają wagę, jest estetyka serwowanych produktów. W lodziarniach obok jadalnych dekoracji i sposobu serwowania lodów efektowność deseru podnosi również szkło. Pucharki do lodów to jeden z niezbędnych elementów wyposażenia dobrej lodziarni. Najczęściej są wykonane ze szkła lub ceramiki. Pucharki pozwalają na przygotowanie większej porcji lodów i doskonale nadają się do serwowania kremowych deserów. Branża gastronomiczna obecnie oferuje szeroką gamę pucharków lodowych w różnych kształtach i wykończeniu, dzięki czemu łatwo można je dopasować do charakteru lokalu. Dobrze dobrane szkło gastronomiczne poprawia estetykę podawanych dań i zachęca do jedzenia – nie może go zabraknąć w profesjonalnej lodziarni.
Pakowane w pudełkach po 6 szt. |
Gotowe karty deserów dla lodziarni
Wyposażenie lodziarni to nie tylko szklanki gastronomiczne. Czytelne menu, przejrzyście przedstawione, ułatwia gościom wybór i zachęca do korzystania z oferty. Karta deserów to kolejny z niezbędnych produktów składających się na wyposażenie lodziarni. Należy pamiętać, że dobre menu cechuje nie tylko przejrzystość. Karta deserów powinna być również dopasowana do indywidualnych potrzeb lokalu i jego charakteru. Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest zaopatrzenie lodziarni w gotowe karty deserów – są to skrzydełkowe karty różnych wielkości, na których przedstawione są pobudzające zmysły zdjęcia deserów oraz ich skład.
Zobacz wszystkie karty deserów dla lodziarni - skrzydełkowe i do samodzielnego komponowania |
Papierowe miseczki do lodów
W profesjonalnej lodziarni nie może także zabraknąć papierowych miseczek do lodów – produkt ten jest niezbędnym elementem wyposażenia. Pozwala na serwowanie deseru, który wydawany jest gościom na wynos. Miseczki można opatrzyć logiem własnej firmy lub uzupełnić wybranym przez siebie nadrukiem. Można je także nabyć z gotową grafiką. Dostępne są w różnej pojemności, dzięki czemu łatwo je dopasować do własnych potrzeb. Zaletą tego produktu jest bezpieczeństwo dla środowiska – materiały, z których wytwarza się miseczki do lodów, są w pełni biodegradowalne.
Wysyłka 24h
Pakowane w pudełkach po 50 szt. Papierowe miseczki do lodów |
Plastikowe łopatki i łyżeczki do lodów
Kolejnym z niezbędnych produktów składających się na wyposażenie lodziarni są plastikowe łopatki i łyżeczki do lodów. Dostępne są w różnych kolorach, kształtach i długościach, dzięki czemu łatwo je dopasować do wizerunku lokalu. Stanowią niezbędny dodatek do deserów serwowanych na wynos. Z reguły sprzedawane są w zbiorczych opakowaniach w dużych ilościach.
Wysyłka 24h
Zobacz również: Plastikowe łyżeczki do lodów |
Sztućce deserowe – łyżeczki i widelczyki deserowe
Sztućce deserowe, podobnie jak szkło, podnoszą efektywność podawanych deserów oraz ich estetykę. Mogą to być deserowe widelczyki bądź łyżeczki. Dobrym rozwiązaniem są także łyżeczki do kawy i herbaty. Z kolei do pucharków deserowych doskonale się sprawdzą długie łyżki deserowe.
Profesjonalne zdjęcia deserów
Jeśli chcemy zwiększyć skuteczność w pozyskiwaniu gości, w lodziarni nie może zabraknąć profesjonalnych zdjęć deserów. Fachowo wykonane zdjęcia produktu będą stanowić doskonałą reklamę lokalu. Warto zainwestować w profesjonalną sesję fotografii kulinarnej. Zdjęcia mogą być wykorzystane do kart deserowych, na stronie internetowej lodziarni bądź do wizytówek. Duża szczegółowość i wysoki poziom artystyczny kulinarnych zdjęć przyciągną uwagę klientów i zachęcą ich do korzystania z oferty.
|
Filmy szkoleniowe dla lodziarni
Każdy, kto zamierza podnieść sprzedaż w lokalu gastronomicznym, powinien zainwestować w szkolenia dla pracowników. Od pracy kelnerów i baristów, ich wiedzy i posiadanych umiejętności zależy zadowolenie klientów. Skomponowanie dobrego deseru lub jego udekorowanie nie zawsze jest łatwe. Czasem też brakuje nam po prostu pomysłów. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zaopatrzenie lokalu w film szkoleniowy na płycie CD, z którego pracownicy nauczą się nowych technik serwowania deserów, a także zasad dotyczących dobrego kontaktu z klientem. Dobrze wyszkolony serwis podniesie prestiż lodziarni i zachęci klientów do powrotu. Dobór dobrego wyposażenia lodziarni nie jest prosty. Jednak to, który produkt wybierzemy, ma duże znaczenie dla biznesu. Pamiętajmy, że przykładając dużą wagę do pozornie drobnych elementów wyposażenia, podnosimy w ten sposób prestiż lokali i zwiększamy sprzedaż.
Verro-Glass ©